Zon, zee en zaligheid, of gewoon thuis?

Het lijkt wel alsof we ineens in de zomer de wei in mogen, de coronamaatregelen werden versoepeld. En van alles kon weer. Maar wat er in de herfst gaat gebeuren weten we niet, dus nu maar genieten! Tijd voor zon, zee en zaligheid. De vakanties breken aan en we kunnen eropuit. Zelfs zonder mondkapje, bevrijding! Alsof we ten tijde van de pandemie, ten tijde van de lockdown niet geleefd hebben.
Maar er zijn ook nu al mensen die heimwee hebben naar de lockdown. Niet omdat zij het zo leuk vinden om beperkt te worden in hun bewegingsvrijheid, of dat ze van veel regels houden, nee het gaat ze om de bijvangst van die tijd. Het gevoel dat het ineens mogelijk was om ‘stop’ te zeggen tegen een heel aantal ontwikkelingen die niet voor iedereen positief uitpakten. Dan denk ik aan de schone lucht zonder het geluid van vliegtuigen: rustig en heel blauw was het zwerk. Dan denk ik ook aan de ongebreidelde economische groei, waardoor mensen het gevoel kregen dat zij minstens zo’n groot huis of grote auto moeten hebben als de buren. Nu mocht je alleen met maatregelen in de winkel de hoogst noodzakelijke dingen halen. Ineens kon er een stop komen op ons consumentengedrag, of in elk geval een grote verandering. De bestelbusjes reden natuurlijk ook af en aan. lk denk er ook aan dat het mogelijk was om meer tijd – wel enigszins gedwongen – te besteden aan je directe naasten. Natuurlijk was er ook de pijn waar juist dat niet kon. Een gemengd beeld, wat voor de één goed is of nastrevenswaardig kan voor de ander benauwend en beperkend zijn. Hoe gaan we verder na corona? In de kerk mochten we alweer van alles, komen, zingen en zelfs koffiedrinken!
In de vragenlijst die we rondstuurden stond de vraag naar het ervaren van gemeenschap met elkaar als christenen. Daarop werd steeds gezegd dat dat gemist werd. Het mag weer.
Eerst hebben we een zomer waarin we ons kunnen bezinnen op hoe we verder gaan. Er is veel gebeurd. Ook als we gewoon thuis blijven zijn er mogelijkheden om te genieten van zon en zaligheid. Dat mochten we nooit zeggen vroeger, dat woord ‘zaligheid’ was rooms, dat kon alleen in de hemel. Misschien kunnen we het nu al ervaren omdat zo lang alles anders en beperkt was.
lk wens u een goede, zalige zomer toe!

ds. Corien Veenhuizen

Schrijf uw naam personen

Grotere letter